Varigt vægttab

Hemmeligheden bag effektivt vægttab -
på dine betingelser. Nu med gratis levering!

LCD og VLCD

Hvad er egentlig en vægtreduktionsdiæt?

Der er kun to produktgrupper, der kan anvendes som vægtreduktionsdiæt:

1. Produkter af typen LCD (Low Calorie Diet - diæt med lavt kalorieindhold) som NOKA-diæten.

2. Produkter af typen VLCD (Very Low Calorie Diet - diæt med meget lavt kalorieindhold, som regel kun mellem 450 og 600 kcal per dag) er traditionelle pulverkure.

Forskellen på de to produktgrupper LCD (Low Calorie Diet) og VLCD (Very Low Calorie Diet):
- LCD følger lovens krav til næringsindhold, sammensætning og kalorieindhold, og kan sælges frit på det europæiske marked.
- VLCD har for lavt energiindhold til at tilfredsstille krav i den gældende lov. Der skal derfor søges om dispensation for hvert enkelt VLCD-produkt. Når der gives dispensation/midlertidig salgstilladelse for VLCD, følger der som en betingelse, at produkterne skal mærkes med, at de kun skal bruges af svært overvægtige personer, dvs. med en BMI på over 30, og at de, der anvender produktet, skal være under medicinsk kontrol. Kuren skal ikke anvendes af gravide, ammende, børn, unge eller ældre.

VLCD skal ikke anvendes som erstatning for enkelte af dagens måltider (som måltidserstatter), eller i kombination med anden mad, men kun som et helt koncept (ren kur), og altså under medicinsk kontrol.

Hvad med andre produkter?

Ingen andre produkter (kaffe, te, urtetabletter, æblecidereddike, CLA etc.) kan erstatte dagens hovedmåltider, derfor kan disse heller ikke anvendes som diæt, kun som et tillægsprodukt til en diæt eller anden mad.

Hvorfor?

Fordi vi kan blive syge, hvis vi ikke får de næringsstoffer, kroppen har brug for, og ingen af disse produkter indeholder alle de nødvendige næringsstoffer. Nogle mangler samtlige fundamentale næringsstoffer såsom proteiner, fedtsyrer og kulhydrater, mens andre mangler vigtige vitaminer og mineraler.

For at sikre sundhed, er der lavet nogle juridiske forpligtende regler.
Specialister inden for medicin og ernæring har udarbejdet nogle juridiske forpligtende regler for, hvordan en færdig sammensat vægtreduktionsdiæt skal være. Der stilles strenge krav til produktets indhold og fordeling af alle de vigtige næringsstoffer (proteiner, kulhydrater, fedtsyrer, fibre, vitaminer og mineraler), og ikke mindst til energiindhold. Loven sætter en minimumsgrænse på 800 kcal per døgn.
Mange medicinske eksperter vil have diæter med lavere energiindhold, end de 800 kcal per dag (receptbelagt), som en garanti for, at de kun anvendes under medicinsk kontrol, ligesom EU/EØS kræver det i de midlertidige regler. Når de endelige juridiske forpligtende regler foreligger, vil det gælde for hele EU/EØS.

Måltidserstatter

Det er en lovreguleret benævnelse, der kun kan anvendes af LCD-produkter. VLCD-produkter, eller andre produkter, der ikke opfylder kravene i loven (fx proteinbarer, convenience-produkter etc.) må ikke markedsføres eller sælges som ”måltidserstatter”.

Hvorfor? En måltidserstatter skal indeholde givne mængder af alle næringsstoffer (se ”Slankeloven: FOR 1998-10-01 nr. 949”), og giv minimum 200 kcal per måltid.
Dét, at man kan anvende en diæt som måltidserstatter, giver flere vigtige fordele, ikke mindst når vægten skal stabiliseres efter, at kuren er gennemført. Man kan derfor langsomt og gradvist udskifte sine LCD-måltider med almindelig mad, således at man får en glidende overgang.

Forklaring

Når du spiser mindre mængder mad end normalt, eksempelvis i en diætperiode, vil kroppen reagere med opsparingstiltag. Det er en helt naturlig fysiologisk proces, som gør, at man overlever perioder med mindre tilgang af mad. Hvis du derefter igen spiser normalt, lige efter at kuren er afsluttet, vil kroppen reagere ved at lagre så meget af den ekstra tilførte energi (kalorierne) som muligt, som følge af sin erfaring fra de ”magre tider”, den lige har haft. Ved at øge energiindtagelsen langsomt og gradvist, snydes kroppen til at anvende det lille ekstra den efterhånden får, uden at sætte det på opsparingskonto, altså lagre det i fedtcellerne til senere brug!